Драматизъм и изисканост във Викторианската готика

Драматизъм и изисканост във Викторианската готика


Готическия стил от Средновековието често се асоциира с призрачни високи сгради с остри форми, черни стаи и прозорци с тежки завеси, през които трудно преминава светлина. Именно затова често Викторианската готика се асоциира с готическата архитектура от Средновековието, но всъщност освен приликите в имената, двата стила са коренно различни.

В края на 18-ти век навлиза ново течение в архитектурата и изкуството в Западна Европа, повлияно от романтизма на Ренесанса и новаторските идеи на архитектите и художниците по това време.

Викторианския стил въплъщава драматичност и елегантност както в силуета на всяка сграда, така и в литературата, музиката, изкуството и дори в интериора на стаите на домовете по това време. Това е стилът на благородниците през 18-ти и началото на 19-ти век. Богатите домове и имения са впечатлявали с пищност и богатство, обзаведени с най-качествените платове и килими, богато украсени мебели от масивна дървесина с богати орнаменти и изобилие от декорации в стаите. Дърворезбата и изисканите материи и платове са неизменна част от облика на помещенията в този стил.

Днес, Викторианската готика вдъхновява впечатляващи теми за модерен декор в обзавеждането на различни стаи на дома или офиса. Сред задължителните елементи на интериорния дизайн с мотиви от тази епоха са тапетите с различни текстури, като кадифе и десени с много елементи. Цветовете, които перфектно подчертават този класически стил на декора са златно, тъмно синьо, изумрудено зелено, черно и тъмно червено. Черното присъства умерено като акценти в интериорния дизайн, за да се запази свежия облик на помещенията с леко готическо влияние.

Завесите в помещенията във Викториански стил са създадени от луксозни платове, като кадифе и сатен. Кадифето често се използва и за дамаска на пищните мебели. Гоблените и бродериите също присъстват в интериорния дизайн вдъхновен от Викторианската епоха. Не рядко, дамаските на столовете и канапетата, както и декоративните възглавници са украсени с гоблени.

Класическите мебели от този период наподобяват стила Рококо, но с по-изявени заоблени форми и богата дърворезба. Аксесоарите и осветлението имат огромна роля в постигането на впечатляващ декор във Викториански стил. Пищните полилеи придават усещане за лукс и грандиозност, характерни за епохата. Приглушената светлина в помещенията допринася за автентичната готическа атмосфера с мистерия и драматизъм.