Забележителности в стил Барок които спират дъха

Забележителности в стил Барок които спират дъха


Барокът като архитектурен стил възниква в Италия в края на 16-ти век. Използва се първоначално като пищна и много внушителна украса на църквите по онова време. В този период Рим се превръща в католическата столица на света и преходът в стиловете от Готика към Барок бързо обхваща цяла Европа. Готическият стил е по-строг и по-сдържан, докато новата архитектура в стил Барок се отличава с пищност, изпълнен с изящни и богати форми:

  • Драматични светлинни ефекти
  • Изобилие от орнаментика с несъвършени, но изящни форми преливащи и преплитащи се едни в други
  • Едромащабни фрески по таваните
  • Изображенията са много драматични и се изработват във внушителни размери
  • Характерно е и присъствието на мраморни колони често свързани със отминало болезнено събитие (като чумната епидемия) или в чест на Дева Мария

Барокът в Италия
Италия и особено столицата Рим изобилства от внушителни забележителности от Бароковата епоха, като колонадата и площада на базиликата Свети Петър, създадени от прочутия архитект по това време, Лоренцо Бернини. Внушителните размери, пищната украса и известният балдахин над олтара висок 30 м. са само малка част от характеристиките на базиликата и площада, които спират дъха на посетителите.

В Торино, на хълма недалече от центъра на града е разположена катедралата Суперга, дело на архитекта Филипо Джувара. Декорацията по цвета на фасадата е от бяло и жълто. В предната част са изградени мащабни колони, характерни за строителството в стил Барок. На второто ниво на катедралата е изграден парапет от масивна дървесина зад която са разположени 16 мраморни прозорци.

Барокът във Франция
Под италианско влияние се развива до значителни мащаби и Барока във Франция. По времето на Луи XIII, Луи XIV и Луи XV проектите на френските архитекти са доста добре финансирани, което дава силен тласък на създаването на внушителни и завладяващи дворци и катедрали открояващи се с пищност и величие.

Замъкът Версай в столицата Париж е една от най-известните забележителности в стил Барок не само във Франция, но и в света. Фасадата на замъка е дълга около 576 м. Много злато, мраморни колони и пищни орнаменти присъстват както в интериора на стаите, мебелите и декорациите в двореца така и във Версайските градини.

Барокът става изключително популярен стил сред аристокрацията в цяла Западна Европа. Драматичната разлика в стила от Готиката през средните векове променя облика на Европейските градове със спиращи дъха красота и величие.