Неокласицизмът е въплъщение на хармония и елегантност

Неокласицизмът е въплъщение на хармония и елегантност


Неокласическият стил в архитектурата се откроява с непреходна елегантност и лукс. В него се съчетават елементи от най-известните класически култури, като гръцката и римската. Заражда се през 18 век след Барок и Рококо, които са олицетворение на пищност и грандиозност.

Архитектът, който има най-силно влияние в Неокласицизма е Robert Adam от Шотландия, който интерпретира класически концепции, като ги обогатява с елементи от различни култури и стилове.

Архитектура
Архитектурата в Неокласицизма представя плоски и дълги фасади. В сградите, които са изградени в този стил няма да видите кули или куполи. Колоните обаче са почти задължителен елемент за Неокласическия декор и архитектура. Те са вдъхновени от античните стилове на гръцката и римската култури и създават мост между класическите стилове и по-модерните влияния.
Фасадите на сградите са сравнително скромно украсени с геометрични декорации. Интериорният дизайн в Неокласически стил впечатлява с елегантност, лукс и изящество, които завладяват от пръв поглед.

Цветове
В Неокласическия стил преобладават нежните цветове, като кремаво, сиво, синьо, жълто и зелено. По-ярките багри, като черно, червено, златно и сребърно също присъстват в декора, но във формата на акценти. Луксозни тапети с флорални мотиви комбинирани с декорирани тавани придават още по-изящен вид на помещенията решени в този стил. За подовете настилки често се избирали мрамор и камък, покрити с изящни персийски килими.

Мебели
В Неокласицизма преобладават геометричните форми и симетрията, съчетани в неспирна хармония и красота. Мебелите в този стил са изчистени и елегантни. Изработвали се от висококачествена тъмна дървесина, която придава повече характер и брилянтност на всяка мебел. Тапицериите и платовете използвани в декорите са луксозни и изтънчени, като коприна, брокат, памук и вълна.

Декорации
Декорациите типични за Неокласицизма са стомни и керамични съдове, пищно украсени сервизи, статуи, колони и големи огледала. Флоралните мотиви придават разкош и изтънченост на стаите без да правят атмосферата тежка и претенциозна, както е в Барок и Рококо. Произведенията на изкуството допълват хармонията в помещенията и придават перфектния завършек на изтънчен и запомнящ се декор.