Разкош и Пищност в Стил Барок

Разкош и Пищност в Стил Барок


Лукс, красота и пищност са само няколко думи, с които може да се опише „Барок“, стилът се появява в Западна Европа през 17 – 18 век. Сред световноизвестните произведения на архитектурата, създадени в стил Барок е Версайският Дворец на Луи XIV.
Архитектурата и интериорният дизайн въплътяващи този стил се открояват с грандиозност и разкош.

Цветовата гама, характерна за Барок включва наситени цветове съчетаващи тъмно червено или зелено, които подчертават златните акценти в обзавеждането и детайлите в мебелите, огледалата и произведенията на изкуството.

Красотата на Барока е в изяществото на детайлите, като сложни композиции от дърворезба, луксозни материи и платове, използвани в тапицериите на мебелите и килимите и пищните завеси. Флоралните мотиви са характерни за този стил и често присъстват в декорацията на мебелите, дърворезбата и украсата на таваните.

Позлатата е неизменна част от Барока, символ за изобилие, богатство и аристокрация. Подовите настилки в този стил са изработени от първокачествени материали, като масивна дървесина и мрамор.

Мебелите са внушителни и масивни с пищна украса и изваяни елементи. В дизайна на мебелите са характерни неправолинейните форми и силуети, като извити крака на столовете, облегалки на дивани, рамки на огледала и т.н. Тапицерията е изработена от качествени платове и материи с позлата и украса.

В декора на стаите и помещенията в стил Барок често присъстват големи огледала, кристални полилеи, пищни орнаменти на вратите и бравите.

Килимите, които допълват пищността на Барока и създават усещане за топлина и уют, са обширни, заемащи целия под на стаята. Те са ръчно изтъкани, украсени с богати декорации и сложни композиции.

Барок дава основата на друг известен архитектурен стил, Рококо. Той се счита за „по-лека“ и ексцентрична версия на Барока, с изобилие от пастелни тонове и по-артистични произведения на изкуството.