С какво се отличава масивното дърво? – 1 част

С какво се отличава масивното дърво? – 1 част


Неведнъж сме Ви говорили за нашите мебели от масив и сме изтъквали техните качества и характеристики. Но днес решихме да насочим вниманието Ви към масивното дърво. И още веднъж да Ви споделим неговите предимства и недостатъци като материал.

На пазара можете да откриете мебели, изработени от различни видове масивно дърво. Дървесината се разделя на 2 основни вида – твърда и иглолистна (мека). Перфектни примери за твърда дървесина са дъбът, кленът, ясенът, черешата и орехът. Особеното при тях е, че отнема много време на дърветата да се развият и достигнат пълната си височина. От друга страна иглолистните дървета израстват за много по-кратко време. Затова и елата, тополата и борът са често срещани видове мека дървесина.

Много често производството на мебели от масивно дърво зависи от района, в който се намира фирмата.

Първото и най-важно нещо, което отличава масивното дърво е неговият уникален външен вид. Нищо не може да се сравни с естественото дърво. Колкото и безупречно да е изработена една мебел, малките несъвършенства на масивното дърво са трудни за имитация. Затова и всяка мебел, изработена от масивно дърво е уникална и несравнима с друга от същия модел.

Масивното дърво е много по-екологично от алтернативни варианти като МДФ и ПДЧ. Причината е, че за производството му не се използва химия, която замърсява въздуха.

Масивното дърво никога не губи стойността си. Ако решите да продадете след време мебелите си от масив, със сигурност ще можете да си върнете част от инвестицията. Това не важи за тези произведени от МДФ и ПДЧ. Защото само след година ползване, те започват да се износват и да изгубват първоначалния си добър външен вид.

Ако добавим и издръжливостта и здравината на масивното дърво, можем да кажем, че мебелите от масив са добър избор за всеки дом.

С това ще приключим тази статия. Следете нашия блог, защото в следващата част ще продължим темата и ще Ви споделим още няколко особености на eстествената дървесина.