Разкош и Пищност в Стил Барок

Разкош и Пищност в Стил Барок


Бароковите мебели може да бъдат описани най-добре чрез две думи: лукс и красота. Стилът „Барок” се появява в Западна Европа през 17-18 век. Но още със зараждането си, впечатлява хората от висшето общество. И така започват да се появяват не само по-пищни архитектурни произведения на изкуството и сгради, но и мебели в стил барок.

Сред световно известните произведения на архитектурата в стил Барок е Версайският дворец на Луи ХIV. Той не само е типичен представител на този стил. Но и се откроява с грандиозност и разкош.

И до днес, бароковия стил е сред най-предпочитаните в интериорния дизайн. Едни харесват смелите комбинации мебели от масивно дърво и цветове. Докато други са запленени от изяществото и красотата на бароковите мебели. И присъствието на декорации като големи огледала, кристални полилеи и пищни орнаменти на вратите и бравите.

Характерно за обзавеждането в стил Барок и бароковите мебели е, че включват наситени цветове, съчетаващи тъмно червено или зелено. Те подчертават златните акценти в обзавеждането и детайлите на мебелите, огледалата и произведенията на изкуството.

Очарованието на Барока е изяществото на малките детайли. Като сложни композиции от дърворезба или луксозни материали. Или платове, които се използват за тапицериите на бароковите мебели.

Бароковите мебели са внушителни и масивни с пищна украса и изваяни елементи. В дизайна им са включени не праволинейни форми и силуети. Например извити крака на столовете, облегалките на диваните или рамките на огледалата. Тапицерията е изработена от качествени платове и материи с величествена украса.

Дори килимите и тежките завеси не остават незабелязани. Килимите допълват пищността на Барока и създават усещане за топлина и уют. Те често са обширни и заемат целия под на стаята. В повечето случай са ръчно изтъкани и украсени с богати декорации и сложни композиции.

Флоралните мотиви често присъстват в декорацията на бароковите мебели, дърворезбата и украсата на таваните.

Позлатата е незаменима част от бароковите мебели. В миналото тя е символизирала изобилието и богатството на аристократите. А днес е по-скоро, красив завършек на интериора.

Подовите настилки също са изработени от първокласни материали като масивна дървесина и мрамор.